disebalik itu...

Friday, December 10, 2010

Resepi ROJAK BETIK

Bahan Utama:
1 biji betik muda/mengkal (saiz sedang)
1/2 sudu teh kapur makan (untuk mengeraskan betik yang disagat)
2 biji timun

Bahan Untuk Kuah:
9 ekor ikan selayang 
5 sudu besar cili boh 
1 keping manisan (atau gula melaka)
3 sudu besar gula
3 sudu besar kicap
1/2 cawan cuka atau air asam jawa (pekat)
Garam secukup rasa
1 1/2 liter air

Caranya:
  1. Sagat betik dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air. Hancurkan kapur makan dengan sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik tersebut.
  2. Rendam betik itu selama 15 minit. Bilaskan bersih dan toskan. Potong timun nipis-nipis.
Untuk membuat kuah:
  1. Rebus ikan dengan sedikit air hingga masak. Sejukkan. Ambil isi ikan dan tumbuk lumat.
  2. Masukkan 1 1/2 liter air, cili boh, nisan dan kicap ke dalam periuk. Masaklah hingga mendidih. Biarkan selama 10 minit dan masukkan cuka.
  3. Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Jangan sesekali masukkan isi ikan terus ke dalam kuah, nanti ikan itu akan berketul-ketul. Tuang ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih.
  4. Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Kuah ini perlu ada rasa masam, manis dan pedas.
Untuk Menghidang:
Isikan betik ke dalam mangkuk dan letakkan hirisan timun di atasnya.
Boleh juga letakkan hirisan nanas bagi yang sukakan makan nanas.
Letakkan kuah atas bahan-bahan tadi dan rojak betik sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment