Bahan A:
10 gm serbuk agar-agar
700 ml santan
100 gm krim putar
130 gm gula
200 gm cendul
1 sudu kecil pes pandan
Cara Menyediakan:
1. Dengan api yang sederhana, masak kesemua bahan hingga pekat.
2. Kemudian tuang ke dalam dua bekas yang berbeza saiz, satu kecil dan satu besar.
3. Apabila hampir beku, tuangkan pula bahan B di atasnya.
Bahan B:
10 gm serbuk agar-agar
600 ml santan
50 gm krim putar
120 gm gula
50 gm emping jagung
Sedikit pewarna kuning telur
Sedikit garam
Cara Menyediakan:
1. Masak kesemua bahan hingga hampir pekat dengan api yang sederhana.
2. Kemudian tuangkan di atas bahan A yang hampir beku.
3. Biarkan sehingga kedua-dua lapisan keras. Keluarkan daripada acuan. Hias mengikut suka.
No comments:
Post a Comment